Néhány éve a túlzott illetve a nem megfelelő cukorfogyasztásról zeng a média és annak idején még csak a kristálycukorról tudhattuk hogy mennyire egészségtelen. Egy ideje a magasztalt nád illetve a barna cukor lényegesen egészségesebb hatásairól hallhattunk naponta, mígnem mára már a nyírfacukor valódiságában sem hihetünk. A cukor nem véletlenül a legtöbbet támadott élelmiszer, mely nagyobb mennyiségben fogyasztva nem csak a szervezetre de a bőrre sincs túl jó hatással.
- lassítja a sejtek élettartamát, rendkívüli módon hozzájárul a bőr öregedéséhez
- terheli és károsítja a májat , ezért gyakran fellépő bőrproblémák , bőrbetegségek, az aknés, dermatitiszes bőr kialakulásához vezethet
- legyengíti az immunrendszert ami bőrelváltozásokat okozhat
- hozzájárul az ekcémához , a Candida illetve a baktériumok túlszaporodásához, melyek pattnásos, aknés bőrt okozhatnak
- felgyorsítja a szervezet és a bőr öregedési folymatát, ezáltal nagymértékben ráncosodást okozhat
- károsítja a hajszálereket ,ami elősegíti a rosacea kialakulását
A kristálycukor körül kirobbanó támadások idején a barna és a nádcukor szerzett előkelő helyet a divatos "egészséges cukrok" ranglétrán. Azóta kiderült hogy a nád és a barna cukor is közönséges kristálycukor , utóbbinak színét mivel kevésbé tisztítják a melasz tartalma adja.
A xillitet, közönséges nevén nyírfacukrot , ( ami egyébként egy cukoralkohol) valamikor kezdetben a nyírfakéregből vonták ki egy enzimes eljárással, ennyi nyírfa híján viszont kinyerési alapanyag alternatívaként maradt a kukorica szára. Érveltek mellette a kevesebb kalóriatartalommal, hogy nem rontja a fogakat , hogy nem savasítja a szervezetet és bár édesítő hatása megegyezik a cukoréval , a glikémiás indexe nagyon alacsony ( GI=12)
Nemrég, a szintén alacsony glikémiás indexel rendelkező ( GI=35) kókuszvirág cukor jelent meg a piacon, amit a kókuszpálma virágának nektárjából nyernek. Finom karamellás íze teszi egyedivé, számos vitamint , tápanyagot is tartalmaz, értékes és természetes összetevőinek köszönhetően, talán most ez a legjobb alternatíva a cukrok vagy édesítőszerek között. Persze érdemes itt is odafigyelni a minőségre, mert az újdonság ereje néhány gyártókra is varázsszerűen hatott, természetesen felismerték hogy gazdasági szempontból érdemes keverniük az olcsó és mesterséges maltodextrinnel.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése