Sokan a Kencetanfolyamokon is összekeverik vagy nem tudják az illó
olajok és a növényi olajok közti különbséget, pedig teljesen más a
felhasználási módja és teljesen mást takar a két elnevezés.
Biztosan morzsoltatok már szét az ujjaitok között bazsalikom,
rozmaring vagy menta levelet, hámoztatok már narancsot, citromot,
vagy épp fogtatok meg levendula virágot... emlékeztek milyen finom illat
maradt a kezeteken? Ezt a növényfajonkénti illatot a növényben lévő
esszenciális olaj adja, amit aromaeszenciának vagy a növény "lelkének "
is neveznek. Az illó olajok szénhidrogén vegyületek , melyek magukban
hordozzák a növény zsíroldékony hatóanyagait és szobahőmérsékleten
maradéktalanul elillannak.
Minden növénynek saját illata van és mind a napszak más-más órájában
bocsátja ki az illatát , ami növényfajonként a növény különböző
részében koncentrálódik - pl: levelekben, rügyben, virágban, szárban,
gyökerekben , termésben, magvakban, gyümölcshéjban, friss hajtásokban
..., amit különböző eljárások folyamán nyernek ki a megfelelő
napszakban, a növény különböző részeiből. Előfordul azonban olyan is
hogy a növény minden részében tartalmaz illóolajat ilyen például a
narancs : melynek leveleiből nyerik a petit-grain illó olajat, a
virágából a nerolit , gyümölcshéjából pedig a narancsolajat.
Tudtátok hogy 1 liter jázmin olajhoz 8 millió virág , 1 kiló citromfű
olajhoz 1 tonna növény és 1 kiló rózsaolajhoz 10 tonna rózsaszirom
szükséges ? -ez az oka az illó olajok magas árának.
A kiváló minőségű illó olaj kinyeréséhez elengedhetetlen a megfelelő
növénytermesztési körülmény , mint a termőföld és a víz minősége ,
megfelelő időjárási viszonyok , gondos termesztés és megfelelő időben
való begyűjtés. Az illó olajokat többféle módon nyerik ki a növényekből :
- préseléssel :ezt az eljárást általában akkor használják mikor a
növény sok eszenciát tartalmaz és egyszerűen össze lehet préselni - pl. a
gyümölcs héjából akarnak kinyerni illó olajat
- áztatással :ezt az eljárást a túl érzékeny növényeknél alkalmazzák
( amik más eljárás folyamán tönkre mennének , ilyen például a jázmin.) ,
melyet enfleurage- nak is hívnak. Ezen eljárás alá vetett növényeket
csak 1-2 nap után kezdik el állati vagy növényi zsírokba áztatni , mert
csak ennyi idő után bocsátják ki az illat anyagukat( manapság már
kókuszolajat használnak ) majd 2-3 naponta cserélik őket , amíg teljesen
fel nem töltik a zsiradékot illatanyaggal.
- oldószeres kivonás : illékony oldószerek segítségével nyerik ki a
növény összes illatanyagát. A kivonás diffúziós művelet,melynek során a
megfelelő növényből kivonják a ható és kísérőanyagokat a megfelelő
oldószer segítségével. Költséges mivolta és a kinyert illó olajban
maradó oldószermaradványok miatt nem igazán népszerű eljárás.
- lepárlással és vízgőzdesztillációval : magas hőfok segítségével
nyerik ki a növény illatanyagát. Miután hagyták kihűlni , illó olaj és
víz is keletkezik - így készül " melléktermékként" a virágvíz.
A vegyészet fejlődése az illó olajok hamisítását tökéletesre
fejlesztette, így szinte minden illat komponenst már vegyileg is elő
tudnak állítani.Természetesen ezek szintetikus anyagok ,amik a
minőségromlás mellett jóval olcsóbbak is. A levendula illóolaja például
160 különböző alkotóelem csodálatos egysége , míg a szintetikus illóolaj
semmilyen ehhez hasonló tulajdonsággal nem bír. Éppen ezért a
szintetikus illó olajok nem alkalmasak bőrrel való érintkezésre, sem
terápiás célra. Kozmetikai alkalmazásra, szappankészítéshez , vagy
terápiás célra csak kiváló minőségű 100 %-os illó olajok valók!
2014. január 6., hétfő
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése