2014. január 10., péntek

Aromavizek vagy hidrolátumok

2:38

 Az illóolajok előállításáról nemrég írt - Illóolajok I. - anyagomban már érintőlegesen beszéltem a virágvizek keletkezéséről és régóta terveztem hogy mindenképp írok erről a csodálatos témáról bővebben is. Akik voltak már nálam a Kencekonyha kence vagy szappan tanfolyamán tudják hogy mindenféle arctonikok és alkohol tartalmú arcvizek helyett kizárólag  100 %-os virágvizeket illetve aromavizeket használok a saját arcbőrömre ugyanúgy, mint a kozmetikumokban amiket készítek.


A hidrolátum, az illóolaj előállítási módjai közül a vízgőzdesztillációval nyert illóolaj előállításának a tulajdonképpeni " mellékterméke" . 10-szer erősebb hatású mint a teafőzet és majdnem ugyanolyan gyógyhatással rendelkezik mint a növény amiből kinyerik. A hidrolátum tartalmazza a növény vízben oldódó hatóanyagait, savakat, alkaloidokat és ugyan minimális részben de tartalmaz illó olajat is. Jelölése : ppm- milliomod. A virágvíz kifejezés arra vonatkozik, mikor a növény amiből párlatot készítenek virág, pl:rózsavíz,


az aromavíz vagy hidrolátum pedig pl: a rozmaring víz. A legtöbb cég alkohollal tartósítja az aromavizeit, így azoknak akár 10-20 % - is lehet az alkohol tartalma. A kiváló minőségű bio, vagy 100 %-os növényvizek desztillált vagy forrásvízzel készülnek, nem tartalmaznak semmilyen adalékanyagot, alkoholt ( kivétel akkor ha természetes alkotórészként szerepel ) és tartósítószert ! - Sajnos ez utóbbi miatt hátrányuk hogy mivel gyorsan romló vegyületek, felbontás után nem sokáig tarthatók el, a propilén-glikolt tartalmazó készítmények pedig szinte biztosan hamisítványok, mivel ezt az anyagot a nem tiszta növényvizek emulgálására használják.
A hidrolátumokban lévő hatóanyagok gyengéd hatással bírnak, ezért az illóolajokra és egyéb hatóanyagokra érzékenyek, gyermekek és várandós kismamák is biztonsággal használhatják. Amellett hogy tökéletesen bőrbarátok, külső és belső felhasználásra is alkalmasak. Kiegészítésként vagy terápiás céllal használhatjuk együtt az azonos illóolajat az aromavízzel pl: levendula illóolajat - levendulavízzel. Az aromavizeket használhatjuk a bőrápolásban, fürdővizekben, párologtatásra, borogatásként, belsőleg ivókúrára vagy terápiás jelleggel.

A szerző:

Szépségterapeuta és sminkmester vagyok, a szappan- és kence készítés tanfolyamok vezetője. Több mint egy évtizede foglalkozom az arcok szépítésével, a szépség szakmával. Évek óta készítek különféle kozmetikumokat amiket a kozmetikus, aromaterapeuta, masszőr és természetgyógyász szakemberek is előszeretettel használnak a munkájuk során.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

© 2013-2014 Kencekonyha. Minden jog fenntartva. Designed by Templateism

Back To Top